Prisetimo se prvog Android telefona, 10 godina kasnije 
Činjenica da je pre samo 10 godina koncept Android telefona još uvek bio potpuno nov iz današnjeg ugla nam deluje nerealno. U to vreme, u mobilnoj industriji, dominirala su tri glavna operativna sistema. Najjači na tržištvu bio je Apple, koji je prodavao iPhone 3GS. Sledi Blackberry sa 22% tržišta i njegovim sjajnim novi 9000 modelom. Windows je i tada zaostajao, ipak bio je neuporedivo jači nego danas. 

U ovo okruženje stigao je novi operativni sistem. Kako je imao Google-ovu snagu, Android je imao koristi od povezivanja sa najpopularnijim uslugama Google-a, kao što su Gmail i Youtube. Iz ovog ugla je jasno da bi ovakav operativni sistem postati najveći mobilni operativni sistem na svetu, ipak 2008. tako nešto je  bilo nezamislivo.

Uz dužno poštovanje drugima, HTC Dream zaslužio je da se pre svih spomene obzirom da je u pitanju prvi Android telefon ikada. Google-ov i HTC-ov prvi izlet u još slabo naseljenu teritoriju realizovan je 2008. i 2009. godine sa planom pružanja korisnicima onoga što Apple sa iPhoneom nije pružio. Iako HTC Dream izgleda kao klasični telelefon sa ekranom na dodir, priča o izgledu se ipak ne završava odmah. Ispod preklopa ekrana krije se propisna hardverska QWERTY tastatura koja je onima koji se više interesuju za tehnologiju donela osmeh na lice. Naravno, tu je i loptica za navigaciju koja je završila i na nasledniku ovog uređaja, HTC Hero. 

Hardverski, HTC Dream za svoje vreme bio je dobar, ali su određene mogućnosti nedostajale. Veličina ekrana bila je za to vreme prikladnih 3.2″ rezolucije 320 x 480 piksela, 192 MB RAM-a, glavnom kamerom od 3.2 MPix sa autofokusom i jednojezgranim procesorom od 528 MHz. U tom periodu, Android kao mlad sistem ostao je uskraćen za neke opcije poput menadžera datoteka i bluetooth transfera podataka, što se promenilo sa razvojem tržišta koji se sada zove Play Store. Verzija Android-a na kojoj je radio Dream bila je 1.5 Cupcake, sa nadogradnjom na Android 1.6 Donut. Ovaj model utemeljio je pravac kojim će Android sistem dalje ići.

Danas je mobilni telefon uređaj od kojeg se ne odvajamo. Ni po suncu, ni po zimi, ni po snegu... A za toplije korišćenje smart telefona po zimi i snegu možemo koristiti nezamenljivi Nanotips koji svake rukavice pretvara u touchscreen friendly rukavice. 

Za više informacija iz sveta mobilnih telefona pratite kanal Recenzosi.

Pišite nam